Anadolu Rock Müziğinin Sevilen Sanatçısı: Murat Kekilli
“Herkes birbirini sevecek diye bir şey yok elbette. Ya da herkesi kendime hayran bırakma kaygılarım... Beni sevseniz de sevmeseniz de Muratlığımdan bir şey kaybetmem.” Öncelikle Murat Kekilli kimdir? Bize biraz çocukluğunuzdan ve delikanlılık çağınızdan bahseder misiniz?
Bu başarılı müzik hayatına adım atmanız nasıl oldu? Bahseder misiniz?
18 Nisan 1968 yılında Adana’da doğdum. İlk orta ve lise eğitimimi Adana’da tamamladım. O yaşlarda sadece dinleyici olarak müzikle ilgilendim. Müzik tarzı olarak da seçici davranmadım. Kulağıma ölçülü gelen bütün tarz müzikleri dinlerdim. 1991 yılının sonlarında Adana Devlet Konservatuar’ı TSM şan bölümünü kazandım. Bir yıl sonra grup çalışmalarına başladım ve okuldan ayrıldım. Adana Gençlik Sarayı’nın müzik bölümünde piyano dersleri aldım. 1993 yılı sonlarında ilk bestemi yaptım. Bir albüme yetecek kadar beste yaptıktan sonra grup ile birlikte İstanbul’a geldim. 1997 yılına kadar İstanbul-Adana arasında mekik dokudum. 1997 yılı sonlarında ‘Eşek Gözlüm’ adlı ilk solo albümümü yaptım.
Sanat hayatınızda takip ettiğiniz ışıklar var mı?
Lise ikinci sınıftan itibaren Barış Manço, Moğollar, Erkin Koray ve Edip Akbayram gibi isimlere daha ayrı bir ilgi duyar oldum.
En son 2006 yılında ‘Bir Ahir Zaman’ adlı albümü çıkardınız. Peki bu aralar yeni bir albüm hazırlığı var mı?
Şu anda bir albüm hazırlığı yapıyorum grubumla beraber ama ne kadar süreceğini bilmiyorum.
Şu anda geldiğiniz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? İlk albümden bu yana ‘Murat Kekilli’ ne kadar yol katetti?
Şu anda geldiğim nokta benim yıllar önce hedeflediğim yerlerden biriydi ama bundan sonraki hedeflerimi açıklamamamın daha iyi olacağını düşünüyorum.
Sizi diğer şarkıcıların aksine çok fazla basında ve televizyonda göremiyoruz. Daha çok yaptığınız müzikle meşgul oluyorsunuz. Biraz da bundan bahseder misiniz?
İnsanlar bu dünyada yaşayabilmek için bir işle meşgul olup karşılığını bir şekilde alırlar. Daha fazlasını almak için daha çok çalışmak gerekir. Bu çalışana, emek sarf edene maddi ve manevi anlamda geri döner. Ama ben sadece yaşayabileceğim kadar kazanırım. Daha fazlası sanatımı halk için yapmam anlamına gelir ki, ben sanatı halk için değil; sanat için yaparım. O yüzden ortalıkta gözükmemin bir anlamının olacağını sanmıyorum
Hayatınızda daha önce polislerle ilgili bir anınız oldu mu? Varsa bizimle paylaşır mısınız?
Evet, polisle ilgili anım oldu. Liseyi yeni bitirdiğim yıl atari salonu işleten bir arkadaşımın işyerine gitmiştim. Mevsim yaz olduğundan dağınık giyinmiştim. Arkadaşıma selam vermeye kalmadı içeri polisler girdi. Sen sen sen minibüse deyip benim de içlerinde olduğum yaklaşık on beş kişiyi minibüse tıkıştırdılar. Sonra soluğu Adana Polis Koleji’nde aldık. Sabaha kadar orda kaldım. Bir yığın tuhaf insanların arasında ne işim var diye düşündüm. Sabah saat 10 gibi bir vukuatımız olmadığından (çok şükür Allah’a) serbest bırakıldık. Annem çok üzülmüş, çok ağlamıştı çünkü ilk kez evden habersiz gitmiştim. Aradan yıllar geçti ve ‘Bu Akşam Ölürüm’ adlı albümüm çıktıktan bir kaç ay sonra Adana Polis Koleji’ndeki öğrencilerin veda gecesi için davet aldım. O yıl çok sevdiğim bir kaç isim ve okul müdürü beni kapıda karşıladılar. Çok gülmüştüm. Müdür bey bana “Neden gülüyorsunuz Murat bey?” dedi. Ben de “Sevgili müdürüm sormayın benim başıma gelenler sizin başınıza gelseydi sadece gülmekle kalmazdınız; çatlardınız gülmekten.” demiştim ve başıma gelen olayı anlattığımda “Hadi yaa! Sahi böyle mi oldu?” dedi. Ben de “Evet” dedim. Müdür “Peki seni neden buraya getirdiler o zaman ki” dedi. “Vallahi müdürüm nedenini bilseydim böyle güler miydim? demiştim.
Polis Koleji öğrencilerine son olarak ne söylemek istersiniz?
Polis Koleji öğrencilerine söylemek istediğim şeyler elbette var. Bir defa huzur ve güven teminatımız olacaksınız. Yanınızda olduğumu bilmenizi isterim. Bütün kalbimle ve ne olursa olsun vazgeçmeyin, idealleriniz gideceğiniz yerde sizi bekliyor olacaktır. Tıpkı beni beklediği gibi. Allah yardımcınız olsun, sevgimle kalın dostlarım.
Bütün yoğunluğunuza ve birkaç önce kaza geçirmenize rağmen bizleri kırmayıp bu hoş sohbet imkanını sağladığınız için çok teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.
Polis Koleji Aktif Kolej Dergi Grubu
İbrahim Can HEKİM
4. Sınıf Öğrencisi
ibrahim arkadaşıma teşekkürler...